Θρεπτική Αξία Τροφίμων

Καρύδια & εντερική λειτουργία

Τα καρύδια μπορούν να προάγουν την υγεία αλλάζοντας τα βακτήρια του εντέρου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ.

Καρύδια και εντερική λειτουργία

Η έρευνα με επικεφαλής τον Lauri Byerley, PhD, RD, αναπληρωτή καθηγητή Φυσιολογίας στο LSU Health School της Ιατρικής της Νέας Ορλεάνης, διαπίστωσε ότι τα καρύδια στη διατροφή αλλάζουν το προφίλ των βακτηριδίων στο έντερο, γεγονός που υποδηλώνει έναν νέο τρόπο που τα καρύδια μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη υγεία. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Journal of Nutritional Biochemistry (Byerley et al, 2017).

«Τα καρύδια έχουν ονομαστεί ως υπερτροφές επειδή είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, άλφα-λινολεϊκό οξύ και φυτικές ίνες και περιέχουν μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών» σημειώνει ο Δρ Byerley. «Τώρα, ένα πρόσθετο πλεονέκτημα των καρυδιών από τα σούπερ-φρούτα μπορεί να είναι οι ευεργετικές τους αλλαγές στο μικροβιακή ιστό».

Εργαζόμενη σε ένα μοντέλο τρωκτικών, η ερευνητική ομάδα πρόσθεσε καρύδια στη διατροφή μιας ομάδας. Η διατροφή της άλλης ομάδας δεν περιείχε καρύδια. Έπειτα έκαναν μέτρηση των τύπων και των αριθμών των βακτηρίων του εντέρου στο κόλον και συνέκριναν τα αποτελέσματα. Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν δύο διαφορετικές κοινότητες βακτηριδίων στις ομάδες. Στην ομάδα που τρώει καρύδια, οι αριθμοί και οι τύποι βακτηριδίων άλλαξαν, όπως και η λειτουργική ικανότητα των βακτηριδίων. Οι ερευνητές ανέφεραν σημαντική αύξηση σε ευεργετικά βακτηρίδια όπως το Lactobacillus.

«Βρήκαμε ότι τα καρύδια στη διατροφή αύξησαν την ποικιλία των βακτηριδίων στο έντερο και άλλες μη σχετικές μελέτες έχουν συσχετίσει τη μικρότερη ποικιλία βακτηρίων με την παχυσαρκία και άλλες ασθένειες όπως η φλεγμονώδης νόσο του εντέρου. Τα καρύδια αύξησαν αρκετά βακτήρια, όπως το Lactobacillus, τα οποία συνδέονται συνήθως με προβιοτικά και υποδηλώνουν ότι τα καρύδια μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεβιοτικά», σύμφωνα με τα λεγόμενα του Byerley.

 

Τα πρεβιοτικά είναι διαιτητικές ουσίες που προωθούν επιλεκτικά τον αριθμό και τη δραστηριότητα των ευεργετικών βακτηρίων.

 

Ο ρόλος των πρεβιοτικών στην υγεία του εντέρου

«Η υγεία των εντέρων είναι ένας αναδυόμενος χώρος έρευνας και οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η μεγαλύτερη βακτηριακή ποικιλομορφία μπορεί να σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία», προσθέτει ο Byerley.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αναμόρφωση της κοινότητας μικροβίων του εντέρου με την προσθήκη καρυδιών στη διατροφή υποδηλώνει ένα νέο φυσιολογικό μηχανισμό για τη βελτίωση της υγείας. Η κατανάλωση καρυδιών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, βραδύτερη ανάπτυξη όγκων στα ζώα και βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου.

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο για την Έρευνα για τον Καρκίνο και την Επιτροπή Καρυδιών της Καλιφόρνιας (Byerley et al, 2017).

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Byerley, O. L., Samuelson, D., Blanchard, E., Luo, M., Lorenzen, N. B., Banks, S., Ponder, M. A., Welsh, D. A. & Taylor, C. M. (2017), “Changes in the Gut Microbial Communities Following Addition of Walnuts to the Diet”, The Journal of Nutritional Biochemistry, doi: 10.1016/j.jnutbio.2017.07.001

 

 

 

Κωνσταντίνος Λεοντίου

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *