Διατροφή και Ασθένειες

Φρούτα, λαχανικά & καρδιαγγειακά νοσήματα: Νέα ερευνητικά δεδομένα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο NTNU (Norwegian University of Science and Technology), η καθημερινή πρόσληψη οχτώ μερίδων φρούτων και λαχανικών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργία του καρδιαγγειακού μας συστήματος.

Ο ρόλος της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών νοσημάτων

“8.000.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν τρώγαμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά”

Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελείται από 142 άρθρα από 95 πληθυσμιακές μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες μειώθηκε σχεδόν κατά ένα τρίτο και ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου κατά περίπου ένα τέταρτο σε άτομα που κατανάλωναν 800 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών, – ήτοι οκτώ ημέρα – σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν πολύ λίγο ή και καθόλου φρούτα και λαχανικά.

 

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidimiology (Aune et al, 2017), έδειξε ότι 7,8 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο αν οι άνθρωποι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ο Aune λέει η ότι όσο περισσότερο τρώμε φρούτα και λαχανικά, τόσο χαμηλότερος είναι ο συνολικός κίνδυνος καρδιακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρκίνου και πρόωρου θανάτου. Η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες μειώθηκε σχεδόν κατά ένα τρίτο, και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά περίπου ένα τέταρτο σε άτομα που κατανάλωναν 800 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν πολύ λίγο ή δεν κατανάλωναν καθόλου φρούτα και τα λαχανικά. «Παρατηρούμε μια σταδιακή μείωση του κινδύνου με την αύξηση της κατανάλωσης, έτσι ώστε μια χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση να είναι καλύτερη από το να μην τρώει φρούτα και λαχανικά καθόλου», τόνισε η Aune. Η μετα-ανάλυση που πραγματοποιήθηκε από Aune και οι συνεργάτες του είναι μακράν η μεγαλύτερη για το θέμα αυτό μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά 142 δημοσιεύσεις από 95 διαφορετικές πληθυσμιακές μελέτες που μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών και η μετέπειτα κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Κάθε ανάλυση περιλάμβανε πληροφορίες σχετικά με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

«Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, εγκεφαλικά επεισόδια και πρόωρο θάνατο μειώθηκαν κατά 10,8 τοις εκατό για κάθε αύξηση 200 γραμμάρια στην κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών – μέχρι την πρόσληψη των 800 γραμμαρίων,» δήλωσε ο Aune.

 

Πολλές εθνικές υγειονομικές αρχές συνιστούν ότι οι άνθρωποι τρώνε τουλάχιστον «πέντε την ημέρα», η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 500 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών. Με άλλα λόγια, η νέα ανάλυση δείχνει ότι ο κίνδυνος της νόσου και πρόωρου θανάτου μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο από την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών από τη συνιστώμενη.

 

Το αποτέλεσμα της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών

Παρατηρούμε ότι οι άνθρωποι εκείνοι που τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά είναι πιο πιθανό να είναι υγιείς και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, είναι γενικά πιο σωματικά δραστήριοι, καπνίζουν λιγότερο και είναι πιο πιθανό να αποφύγουν τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος σε σύγκριση με τα άτομα που καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Ίσως αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά που βρίσκονται πίσω από τη μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και των πρόωρων θανάτων που διαπίστωσαν οι ερευνητές.

 

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης πόσοι πρόωροι θάνατοι που θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, αν όλοι έτρωγαν 800 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα. Ο αριθμός τους, όπως προαναφέραμε, έφτασε στο 7,8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Αν όλοι έτρωγαν 500 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα, ο αριθμός αυτός θα είναι 5,4 εκατομμύρια απώλειες ετησίως. Δυο έως τέσσερα εκατομμύρια θάνατοι που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή νόσο μπορούν να προληφθούν σε ένα χρόνο, αν ο καθένας έτρωγε τη βέλτιστη ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών, είπαν οι ερευνητές, ενώ για τον καρκίνο ο αριθμός ήταν περίπου 660.000 θάνατοι.

 

Μέρος του τι είναι πιο συναρπαστικό για αυτή τη μελέτη είναι ότι η σχέση μεταξύ φρούτων και λαχανικών και η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς μόνο στη βάση των σχέσεων βρίσκουμε με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Γι ‘αυτό είναι κατανοητό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ευεργετικά στην πρόληψη άλλων ασθενειών και των αιτιών θανάτου” δήλωσε ο Aune. «Αλλά επειδή είχαμε πολύ περιορισμένα δεδομένα, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αναλύσεις για άλλες αιτίες θανάτου» συμπλήρωσε.

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Aune, D., Giovanucci, E., Boffetta, P., Fadnes, T. L., Keum, N., Norat, T., Greenwood, D. C., Riboli, E., Vatten, L. J., & Tonstad, S. (2017). «Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies». International Journal of Epidimiology. DOI: 10.1093/ije/dyw319

 

 

Κωνσταντίνος Λεοντίου

ΔιατροφολόγοςΔιαιτολόγος, MSc

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *