Γενικού Ενδιαφέροντος

Η καλύτερη δίαιτα της χρονιάς!

Η Μεσογειακή Διατροφή ψηφίστηκε για ακόμα μια φορά ως η «κορυφαία δίαιτα παγκοσμίως», ανάμεσα σε 40 διαφορετικά διαιτητικά σχήματα. Ποιές είναι οι καλύτερες και ποιες οι χειρότερες δίαιτες για το 2022;

Μεσογειακή Διατροφή: Στην κορυφή και το 2022

 

Κάθε Γενάρη, το U.S. News & World Report δημοσιοποιεί τη λίστα με τις καλύτερες δίαιτες της χρονιάς που μόλις μπήκε. Η κατάταξη γίνεται από 27 ειδικούς (διαιτολόγους και γιατρούς). Τα κριτήρια είναι ποικίλα, όπως για παράδειγμα ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για την υγεία της καρδιάς ή ποια για την απώλεια σωματικού βάρους.

 

Τα κριτήρια ταξινόμησης των διαιτών ήταν τα εξής επτά:

 

 • Πόσο εύκολο είναι να την ακολουθήσει κάποιος
 • Η ικανότητά της να δημιουργεί βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους
 • Η ικανότητά της να δημιουργεί μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους
 • Η διατροφική της πληρότητα
 • Η ασφάλειά της
 • Οι δυνατότητές της για την πρόληψη και τη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη
 • Οι δυνατότητές της για πρόληψη και διαχείριση καρδιαγγειακών παθήσεων

 

Η κορυφαία δίαιτα του 2022

Για πέμπτη σερί χρονιά η Μεσογειακή Διατροφή κατακτά την πρώτη θέση ως «Καλύτερη Διατροφή Συνολικά». Ψηφίστηκε από τους ειδικούς ως η καλύτερη διατροφή και σε κατηγορίες όπως «Καλύτερη Φυτικά σχεδιασμένη Διατροφή», «Καλύτερη για τη διαχείριση καρδιαγγειακών ασθενειών», «Καλύτερη για τη διαχείριση του Σακχαρώδου Διαβήτη», «Καλύτερη στη διατροφική πληρότητα» και «Καλύτερη στην ευκολία να την ακολουθήσει κάποιος». Στην βραχυπρόθεσμη απώλεια κατέλαβε την 25η θέση και στη μακροπρόθεσμη απώλεια την 12η θέση αντίστοιχα.

Συνολικό σκορ: 4,2 / 5,0.

 

Δεύτερη μα όχι…καταϊδρωμένη η DASH

Στη δεύτερη θέση, ουσιαστικά ισόβαθμη, κατετάγη η DASH Diet (Dietary Approach to Stop Hypertension), δηλαδή δίαιτα για την καταπολέμηση της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα διαιτητικό σχήμα που επιτρέπει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και προϊόντων ολικής άλεσης. Μετριάζει την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και περιορίζει τη συνολική κατανάλωση του αλατιού στα 2,3γρ τη μέρα.

Συνολικό σκορ: 4,0 / 5,0.

 

 

Τρίτη η Flexitarian

Στην τρίτη θέση με ακριβώς ίδιο σκορ το U.S. News & World Report κατατάσσει την Flexitarian Diet. Μια διατροφή που ουσιαστικά βασίζεται σε μεγάλο μέρος στην κατανάλωση φυτικών τροφών (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, αμυλούχα τρόφιμα, όσπρια) αλλά επιτρέπει μια φορά την εβδομάδα την κατανάλωση κρεατικών, ακόμα και επεξεργασμένων.

Συνολικό σκορ: 4,0 / 5,0.

 

 

Οι υπόλοιπες διαγωνιζόμενες

Πλην της Μεσογειακής Διατροφής, της DASH & της Flexitarian, υπήρξαν ακόμα 37 διαιτητικά σχήματα. Από αυτά τα γνωστότερα ήταν:

 • MIND Diet: (Δίαιτα που χρησιμοποιεί τη Μεσογειακή και την DASH με στόχο τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας) (4η με συνολικό σκορ: 3,8 / 5,0).
 • Mayo Clinic Diet: (Δίαιτα που βασίζεται σε κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών) (5η με συνολικό σκορ: 3,7 / 5,0).
 • TLC Diet: (H Terapeutic Lifestyle Changes Diet αποσκοπεί στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης του αίματος) (5η με συνολικό σκορ: 3,7 / 5,0).
 • Vegeterian Diet: (Διατροφή που είναι ελεύθερη κρέατος και ψαριών όταν στη vegan μορφή απαγορεύονται πάσης φύσης ζωικές τροφές ακόμα και παράγωγα εντόμων, πχ μέλι) (9η με συνολικό σκορ: 3,6 / 5,0 η vegeterian και 18η η Vegan με συνολικό σκορ: 3,2 / 5,0).
 • Nordic Diet (Πρόκειται για τον τρόπο διατροφής των Σκανδιναβικών χωρών που προτείνουν κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, όχι επεξεργασμένων, ποιοτικό κρέας-όχι σε ποσότητες-, ψάρια από λίμνες και ποτάμια-όχι από θάλασσα κτλ) (10η με συνολικό σκορ: 3,5 / 5,0).
 • Asian Diet: (Ουσιαστικά πρόκειται για μια μίξη ασιατικής κουζίνας με έμφαση στη σόγια, τα ψάρια και τα οστρακόδερμα) (13η με συνολικό σκορ: 3,3 / 5,0).
 • Ornish Diet: (Διατροφή χαμηλή σε κρέας και επεξεργασμένους υδατάνθρακες με έμφαση στη σωματική άσκηση και τη μείωση του άγχους) (11η με συνολικό σκορ: 3,5 / 5,0).
 • Zone Diet: (Δίαιτα που βασίζεται σε λήψη συγκεκριμένης ποσότητας τροφής σε συγκεκριμένο χρόνο της μέρας) (23η με συνολικό σκορ: 3,0 / 5,0).
 • Glycemic Index Diet: (Δίαιτα που βασίζεται στη λήψη τροφών με βάση το γλυκαιμικό τους δείκτη και τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος) (21η θέση με συνολικό σκορ: 3,0 / 5,0).
 • Intermittent Fasting: (Διαλεμματική η διαλείπουσα νηστεία, στην οποία κάποιος μπορεί να καταναλώνει τροφές σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους της μέρας είτε-στην 5:2-συγκεκριμένο θερμιδικό περιεχόμενο σε 2 μέρες της εβδομάδας) (27η θέση με συνολικό σκορ: 2,6 / 5,0).
 • Alkaline Diet: (Αλκαλική Διατροφή στην οποία η επιλογή των τροφίμων βασίζεται στο pH τους. Προτιμώνται τροφές με αλκαλικό και όχι με όξινο pH. Ήταν πολύ χαμηλή η κατάταξή της, 30η θέση με σκορ 2,4 / 5,0).

 

Οι κορυφαίες βαθμολογίες στην απώλεια σωματικού βάρους

Η Μεσογειακή Διατροφή όπως προαναφέραμε πήρε την πρωτιά στις 5 από τις 7 κατηγορίες.

Ως προς την βραχυπρόθεσμη απώλεια πρωταθλήτρια ανακυρύχθηκε η Δίαιτα Atkins (2η η HMR Program & 3η η OPTAVIA). Η Δίαιτα Atkins συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής και βασίζεται σε φάσεις στις οποίες αυξάνει προοδευτικά το ποσό υδατανθρακών που μπορεί να καταναλώσει κάποιος. Ανεξάρτητα αν οι υδατάνθρακες προέρχονται από φρούτα ή όσπρια. Η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών και λιπών είναι μεγάλη. Το HMR που κατετάγη 27ο με συνολικό σκορ 2,6 / 5,0, (Health Management Resources Program) αποσκοπεί στην αντικατάσταση κάποιων γευμάτων με φρούτα και λαχανικά. Παρέχει on line υποστήριξη με απότερο στόχο μόνιμες συμπεριφορικές αλλαγές στη διατροφή. Η OPTAVIA (29η θέση με συνολικό σκορ 2,6 / 5,0) χρησιμοποιεί συγκεκριμένα προϊόντα (“fuelings”) τα οποία είναι υψηλά σε πρωτεΐνη και αντικαθιστούν συγκεκριμένα γεύματα/σνακ.

Ως προς τη μακροπρόθεση απώλεια σωματικού βάρους την 1η θέση κατέλαβε η Flexitarian, 2η η Volumetrics και 3η η WW (Weight Watchers).  Η Volumetrics (7η θέση με συνολικό σκορ: 3,7 / 5,0) κατηγοριοποιεί τα τρόφιμα ανάλογα με την ενεργειακή τους πυκνότητα σε τέσσερις κατηγορίες και υπάρχει η αντίστοιχη κατανάλωση σε κάθε μια από αυτές. Η WW (8η θέση, ισόβαθμη βασικά με Mayo, TLC & Volumetrics και συνολικό σκορ: 3,7 / 5,0) στηρίζεται στη βαθμολόγηση των τροφών με πόντους και στο ότι καθένας μπορεί να συμπληρώσει συγκεκριμένους πόντους μέσα στη μέρα.

 

 

Στις τελευταίες θέσεις βρέθηκε η keto diet (κετογονική δίαιτα)

Οι χειρότερες δίαιτες του 2022

Τις τρεις τελευταίες θέσεις κατέλαβαν οι ακόλουθες δίαιτες:

 • Dukan (Δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη και πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες που δεν βασίζεται στις θερμίδες). (40η θέση με συνολικό σκορ: 1,9 / 5,0).
 • Keto Diet (Δίαιτα που βασίζεται στη δημιουργία κέτωσης για την απώλεια λίπους μέσω κάθετης μείωσης υδατανθρακών και αυξημένων λιπαρών) (39η θέση με συνολικό σκορ: 2,0 / 5,0).
 • GAPS Diet (H Gut and Psychology Syndrome Diet, δίαιτα περιορισμού, αποσκοπεί στο να βελτιώσει τα συμπτώματα μιας κακής εντερικής λειτουργίας αποφεύγοντας τροφές που δημιουργούν προβλήματα με εκείνες που κάνουν το έντερο να ιαθεί από μόνο του) (40η θέση, ισόβαθμη με Dukan και συνολικό σκορ: 1,9 / 5,0). (BestDiets, 2022).

 

Συνολικά η κατάταξη για το 2022 σύμφωνα με το US News.

 

Α/Α Όνομα δίαιτας Συνολικό Σκορ
1 Mediterranean Diet 4.2
2 DASH Diet 4.0
3 The Flexiterian Diet 4.0
4 MIND Diet 3.8
5 Mayo Clinic Diet 3.7
6 TLC Diet 3.7
7 Volumetrics Diet 3.7
8 WW Diet 3.7
9 Vegeterian Diet 3.6
10 Nordic Diet 3.5
11 Ornish Diet 3.5
12 Jenny Graig Diet 3.4
13 Dr. Weil´s Anti-Inflammatory Diet 3.3
14 Asian Diet 3.3
15 The Fertility Diet 3.3
16 Noom 3.3
17 Nutritarian Diet 3.2
18 Vegan Diet 3.2
19 The Engine 2 Diet 3.1
20 Biggest Loser Diet 3.0
21 Glycemic Index Diet 3.0
22 South Beach Diet 3.0
23 Zone Diet 3.0
24 Nutrisystem Diet 2.9
25 Macrobiotic Diet 2.8
26 SlimFast Diet 2.7
27 HMR Program 2.6
28 Intermittent Fasting 2.6
29 OPTAVIA 2.6
30 Alkaline Diet 2.4
31 Paleo Diet 2.4
32 Raw Food Diet 2.3
33 Sirtfood Diet 2.3
34 Atkins Diet 2.2
35 AIP Diet 2.1
36 Whole 30 Diet 2.1
37 Keto Diet 2.0
38 Modified Keto Diet 2.0
39 Dukan Diet 1.9
40 GAPS Diet 1.9

 

Ποια πρέπει να είναι η επιλογή μας;

Οπότε, ποια δίαιτα ακολουθούμε;

Οι πρώτες δίαιτες της βαθμολογίας έχουν ένα κοινό: Την χρηστικότητα και το μεγάλο εύρος εκτέλεσής τους. Τη δυνατότητα επιλογών ποικίλων πρώτων υλών και τον αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η επιλογή πρέπει να γίνει με βάση το ιστορικό του καθενός, το καθημερινό του μοτίβο, που ζει, τον ελεύθερο χρόνο του και τις συνήθειές του. Επίσης, ναι, το νούμερο «40» είναι μεγάλο αλλά μπορεί κάποιος να ακολουθήσει συνδυασμό κάποιων διαιτών αν καμία από αυτές τις 40 δεν του ταιριάζει. Επιπλέον, η επιλογή της σωστής δίαιτας εξαρτάται και από το τι θέλει να πετύχει ο διαιτώμενος. Σαφώς, η Atkins μπορεί να τον βοηθά βραχυπρόθεσμα αλλά η συνολική της χαμηλή κατάταξη στο 34 (συνολικό σκορ: 2,2 / 5,0) ίσως να σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να επιλέξουμε μια δίαιτα πιο υγιεινή με μικρότερο «σκορ» στην απώλεια παρά κάποια άλλη με μικρότερο όφελος ως προς την υγεία μας. Επιπλέον, οι δίαιτες αυτούν κάνουν λόγο για συγκεκριμένο είδος τροφής. Η ποσότητα αυτής όμως και η σωματική άσκηση θα καθορίσουν αν υπάρξει απώλεια βάρους ή όχι και όχι τα τρόφιμα καθεαυτά.

 

Επίλογος

Η επιλογή μιας δίαιτας είναι μια απόφαση που πρέπει να παίρνετε πάντα μαζί με το διαιτολόγο σας. Τα οφέλη μιας από τις κορυφαίες δίαιτες (Μεσογειακή ή DASH) δεν τα παίρνετε μόνο αν τις κάνετε 100%. Ακόμα και σε ένα μικρότερο ποσοστό εφαρμογής τους τα αποτελέσματα ως προς τα οφέλη για την υγεία μπορούν να είναι τεράστια. Για παράδειγμα αν δεν καταναλώνετε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα αλλά 3 δεν σημαίνει ότι δεν θα βελτιώσετε τους δείκτες υγείας σας. Ειδικά αν μιλάμε για μακροπρόθεσμη εφαρμογή και όχι απλά για μια «αλλαγή για ένα μήνα».

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

BestDiets, (2022). “Find the best diet for you”. [online], [ημερομηνία πρόσβασης: 4 Γενάρη]. Διαθέσιμο στο: https://health.usnews.com/best-diet?int=hp_center_main_article_health

 

 

 

 

 

Λεοντίου Κωνσταντίνος

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *