Θρεπτική Αξία Τροφίμων

Μούσμουλο: Από την Κίνα με αγάπη!

Ποια είναι η θρεπτική αξία ενός φρούτου που προέρχεται από τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου; Είναι το μούσμουλο ένα φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί από όλους;

Προέρχεται από τη μουσμουλιά, ένα δένδρο αειθαλές που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών

Από τα βάθη των αιώνων μέχρι σήμερα

Το μούσμουλομέσπιλο) είναι ένα μικρό σε μέγεθος φρούτο (3-5 εκατοστά μήκος και διάμετρο 2-4 εκατοστά) που προέρχεται από τη μουσμουλιά, δέντρο που ζει 30-50 χρόνια. Μιλάμε για ένα από τα πιο αρχαία φρούτα του πλανήτη μας που λανθασμένα θεωρείται συγγενές του κουμκουάτ. Κατάγεται κυρίως από την Κίνα έχοντας ιστορία άνω των 2.000 ετών. Είναι τόσο συνδυασμένο με την παράδοσή τους που υπάρχει και σχετική παροιμία: «The loquat tree does not bear fruit for those who plant it». Η ακριβή της ερμηνεία είναι: «Κάποιες καλές πράξεις ωφελούν τις μελλοντικές γενιές και όχι το άτομο που τις εκτελεί».

Μετά τα τέλη του 17ου αιώνα το μούσμουλο ήρθε στην Ευρώπη. Η Κίνα είναι η χώρα στις μέρες μας με τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως. Ιαπωνία, Ινδία, Τουρκία και ΗΠΑ ακολουθούν. Στην Ευρώπη η Ισπανία παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα ενώ στη χώρα μας ο νομός Κορινθίας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη παραγωγή.

Η καλύτερη εποχή να το καταναλώσει κάποιος στην Ελλάδα είναι από τα τέλη Απρίλη μέχρι τα τέλη Ιούνη.

 

Θρεπτική αξία

Κάθε μούσμουλο ζυγίζει από 20-80 γραμμάρια. Ακολουθεί πίνακας με τη διατροφική του αξία ανά 100γρ προϊόντος.

 

Τιμές
Θερμίδες 47 Kcal
Πρωτεΐνες 0,43 γρ
Υδατάνθρακες 12,1 γρ
Λίπος 0,2 γρ
Φυτικές ίνες 1,7 γρ
Ca 16 mg
Fe 0,28 mg
Mg 13 mg
Zn 0,05 mg
Cu 0,04 mg
Mn 0,148 mg
Se 0,6 μg
Vitamin C 1 mg
Vitamin B1 0,019 mg
Vitamin B2 0,024 mg
Vitamin B3 0,18 mcg
Vitamin B6 0,1 mg
Vitamin B9 14 μg
Vitamin B12 0 μg
Vitamin A 1530 IU

 

(ΠΗΓΗ: USDA)

 

Τι κερδίζουμε ανά 100γρ;

Με άλλα λόγια, από 100γρ φρούτων (περίπου 2-5 τεμάχια) κερδίζουμε για την κάλυψη των ημερησίων αναγκών μας: 13% σε βιταμίνη Α, 1% σε σελήνιο, 3% σε μαγνήσιο, 1,6% σε ασβέστιο, 5% σε φυλλικό οξύ και 7% σε φυτικές ίνες.

 

 

Μεγάλα τα οφέλη για την υγεία μας

Μούσμουλο και υγεία

Τα μούσμουλα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Μια μελέτη έδειξε ότι τα φύλλα μουσμουλιάς είχαν ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από 54 άλλα φαρμακευτικά φυτά.

Είναι φρούτα ιδιαίτερα πλούσια σε καροτενοειδή, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

 

 

Πρόληψη του καρκίνου

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι ο καρπός και τα φύλλα της μουσμουλιάς μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά στα μούσμουλα βοηθούν στην καταστολή της ανάπτυξης καρκινικών όγκων. Το εκχύλισμα ή ο καρπός μπορεί να βοηθήσει στην εξόντωση των καρκινικών κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα, σταματώντας τη δημιουργία και την εξάπλωση των όγκων. Η αντικαρκινική δράση έχει αποδειχθεί σε ζώα και σε κυτταρικό επίπεδο, αλλά δεν έχει μελετηθεί σε ανθρώπους.

Ο καρπός έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και βήτα-καροτίνη, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα και άλλων καρκίνων.

 

Αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις

Έχει αποδειχθεί ότι το φύλλο, ο σπόρος και ο καρπός του μούσμουλου μειώνουν τη φλεγμονή. Η κινεζική ιατρική χρησιμοποιεί τα φύλλα εδώ και αιώνες για τη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από φλεγμονές, όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα. Αρκετές ουσίες που βρίσκονται στα μούσμουλα, όπως τα τριτερπενικά οξέα, μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα.

 

Ποια η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση μούσμουλου και σακχαρώδη διαβήτη;

Σακχαρώδης διαβήτης

Μελέτες υποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα φύλλων μούσμουλου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τον έλεγχο τόσο του διαβήτη τύπου 1 όσο και του διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας το σάκχαρο στο αίμα και αυξάνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης. Οι μελέτες έχουν γίνει κυρίως σε ζώα, επομένως απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους (Shruthi, 2024).

Το μούσμουλο είναι ένα φρούτο με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (55).

 

Ποιοι πρέπει να προσέχουν

Τα μούσμουλα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.  Μην καταπίνετε τους μεγάλους καφέ σπόρους στους καρπούς του μούσμουλου. Αν και είναι σπάνιο, οι σπόροι μπορεί να προκαλέσουν ήπια δηλητηρίαση εάν καταναλωθούν ωμοί κι αυτό διότι οι σπόροι και τα φύλλα του μούσμουλου περιέχουν κυανογόνες γλυκοζίτες, οι οποίοι μπορούν να απελευθερώσουν κυάνιο όταν μεταβολίζονται. Ενώ η σάρκα του καρπού είναι ασφαλής, οι σπόροι και τα φύλλα μπορεί να είναι τοξικά, ειδικά εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή χρησιμοποιούνται ακατάλληλα σε τσάγια. Επίσης, παρότι είδαμε προηγουμένως ότι χρησιμοποιείται σε διαβητικά άτομα, η χρήση μούσμουλων από διαβητικούς (ως προς την ποσότητα και τη συχνότητα) πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με το διαιτολόγο και τον ενδοκρινολόγο.

 

Πως καταναλώνονται

Σε ωμή μορφή, με ή χωρίς το φλοιό. Ως συστατικό φρουτοσαλάτας, ως συστατικό σαλάτας λαχανικών, σε smoothie (μαζί με μπανάνα και μάνγκο) και ως μαρμελάδα.

 

Μούσμουλο: Ένα φρούτο μικρό σε μέγεθος αλλά μεγάλο σε ιστορία και διατροφική αξία

Συμπέρασμα

Το μούσμουλο αποτελεί ένα φρούτο με μακρά ιστορία αλλά και θρεπτική αξία. Είναι φρούτο που μας παρέχει με μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη Α, καροτενοειδή, τριτερπενικά οξέα και φυτικές ίνες. Η συμβολή του στην υγεία μας και σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο σακχαρώδης διαβήτης είναι σημαντική, αν και οι περισσότερες μελέτες έχουν γίνει με ποντίκια και όχι με ανθρώπους, εκτός των περιπτώσεων που έχει χρησιμοποιηθεί στην κινεζική ιατρική. Προσοχή να δοθεί σε όσους έχουν αλλεργίες. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα φρούτο απόλυτα συνδεδεμένο με το τέλος της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού, ένα φρούτο που προέρχεται από τα βάθη της Κίνας και έχει κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο χάρη στη χαμηλή θερμιδική και υψηλή διατροφική του αξία.

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Shruthi, N. (2024). “Health Benefits of Loquat”. [online], [Ημερομηνία πρόσβασης: 3 Μάη]. Διαθέσιμο στο: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-loquat

 

 

 

Λεοντίου Κωνσταντίνος

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *