Διατροφή και Ασθένειες

Το ελαϊκό οξύ συνδέεται με την πρόληψη του καρκίνου του εγκεφάλου

Οι θρεπτικές ιδιότητες του ελαιολάδου είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες που εν πολλοίς βασίζονται στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFA) και φαινολικές ενώσεις έχουν προστατευτική δράση στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Παράλληλα αποδίδει μόλις 2mgr Na στα 100γρ προϊόντος ενώ διαδραματίζει ρόλο στην αύξηση του προσδόκιμου της ζωής καθώς και στην ίαση νοσημάτων του γαστρεντερικού συστήματος.

Ο ρόλος του ελαιόλαδου στην αντιμετώπιση του καρκίνου

 

Η έρευνα

Πρόσφατα, δημοσιεύθηκε μια έρευνα σύμφωνα με την οποία ένα συστατικό του ελαιόλαδου βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του εγκεφάλου. Η έρευνα αυτή για το ελαϊκό οξύ – το κύριο συστατικό στο ελαιόλαδο – έχει δείξει πώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρκινικών γονιδίων που λειτουργούν στα κύτταρα (Kumar, Velasco & Michlewski, 2017) .

 

Η ελαιώδης ουσία – μία από μια ομάδα θρεπτικών συστατικών γνωστών ως λιπαρά οξέα – διεγείρει την παραγωγή ενός μορίου κυττάρου, η λειτουργία του οποίου είναι να προλαμβάνει την εμφάνιση πρωτεϊνών που προκαλούν καρκίνο. Η ομάδα μελέτης ισχυρίζεται ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν η διατροφική κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του εγκεφάλου. Τα ευρήματά τους, ωστόσο, δείχνουν πιθανές θεραπείες που βασίζονται στο έλαιο για την πρόληψη του καρκίνου του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανέλυσαν την επίδραση του ελαϊκού οξέος σε ένα μόριο κυττάρου, γνωστό ως miR-7, το οποίο είναι ενεργό στον εγκέφαλο και είναι γνωστό ότι καταστέλλει τον σχηματισμό όγκων. Διαπίστωσαν ότι το ελαϊκό οξύ εμποδίζει μια κυτταρική πρωτεΐνη, γνωστή ως MSI2, να σταματά την παραγωγή του miR-7. Με αυτό τον τρόπο, το συστατικό του ελαιόλαδου υποστηρίζει την παραγωγή miR-7, που βοηθά στην πρόληψη των όγκων από το σχηματισμό.

 

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τις ανακαλύψεις τους σε δοκιμές σε ανθρώπινα κυτταρικά εκχυλίσματα και σε ζωντανά κύτταρα στο εργαστήριο. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Μοριακής Βιολογίας, χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών και την Wellcome Trust. Ο δρ Gracjan Michlewski από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε: «Ενώ δεν μπορούμε να πούμε ότι το ελαιόλαδο στη διατροφή μας βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του εγκεφάλου, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το ελαϊκό οξύ μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή όγκου -επεξεργασία των μορίων στα κύτταρα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο. Περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του ρόλου που μπορεί να έχει το ελαιόλαδο στην υγεία του εγκεφάλου» (Kumar, Velasco & Michlewski, 2017).

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Santosh Kumar, Angela Downie Ruiz Velasco & Gracjan Michlewski. (2017). «Oleic Acid Induces MiR-7 Processing through Remodeling of Pri-MiR-7/Protein Complex». Journal of Molecular Biology. 429, 11: 1638 DOI: 10.1016/j.jmb.2017.05.001

 

 

 

Λεοντίου Κωνσταντίνος

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *