Θρεπτική Αξία Τροφίμων

Σάρκα καρύδας: Τι μας προσφέρει;

Η καρύδα αποτελεί το πιο λιπαρό φρούτο στο φυτικό βασίλειο. Η σάρκα της έχει υψηλή ή χαμηλή θρεπτική αξία; Τι προσφέρει η κατανάλωσή της;

 

Σάρκα καρύδας

 

Η καρύδα προέρχεται από το τροπικό φυτό του κοκοφοίνικα και είναι μέλος της οικογένειας των Φοινικοειδών. Τα προϊόντα της συνίσταται στο νερό, το έλαιο, το γάλα και τη σάρκα. Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε αποκλειστικά με τη σάρκα της καρύδας.

 

Θρεπτική ανάλυση

  Τιμή ανά 100γρ
Θερμίδες 354 Kcal
Πρωτεΐνες 3,33 γρ
Λίπη 33,5 γρ
-Κορεσμένα 29,7 γρ
-Μονοακόρεστα 1,42 γρ
-Πολυακόρεστα 0,366 γρ
Υδατάνθρακες 15,2 γρ
-Σάκχαρα 6,23 γρ
Φυτικές Ίνες 9 γρ
Ca 14 mgr
Fe 2,43 mgr
Mg 32 mgr
P 356 mgr
Na 20 mgr
Zn 1,1 mgr
Cu 0.435 mgr
Mn 1.5 mgr
Se 10,1 μgr
Vitamin C 3,3 mgr
Vitamin B1 0,066 mgr
Φυλλικό οξύ 26 μgr
Vitamin E 0,24 mgr
Vitamin K 0,2 μgr

 

(ΠΗΓΗ: USDA)

 

Με μια ματιά παρατηρούμε την υψηλή περιεκτικότητα της σάρκας σε λίπος και δη κορεσμένο. Μια παρένθεση εδώ. Τα φρούτα συνήθως δεν περιέχουν περισσότερο από 1% λίπος. Εξαίρεση αποτελεί το αβοκάντο (15% λίπος) και φυσικά η καρύδα (33,5% λίπος).

Παρότι το λίπος της καρύδας είναι κορεσμένο (κατά σχεδόν 30%) εντούτοις δεν προσβάλλει το λιπιδαιμικό προφίλ μας μια και τα λίπη αυτά είναι τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCT) τα οποία απορροφώνται άθικτα από το λεπτό έντερο και χρησιμεύουν στην παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό μας.

Επίσης, η κατανάλωση 100γρ σάρκας καρύδας μας εξασφαλίζουν το 18% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης (ΣΗΠ) σε σελήνιο,  το 48% της ΣΗΠ σε μαγγάνιο, το 13% της ΣΗΠ σε σίδηρο και το 13% της ΣΗΠ σε ψευδάργυρο.

 

 

Οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα

Σύμφωνα με παλιότερη έρευνα, εθελοντές που χρησιμοποίησαν την καρύδα σαν πηγή λίπους έναντι του ελαιόλαδου, παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση στα επίπεδα της HDL χοληστερόλης (Khaw et al, 2018).

 

Οφέλη στην πρόληψη και θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με την έρευνα, αυτές οι μελέτες έχουν αναφέρει σημαντικές γνωστικές βελτιώσεις σε άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ αν και απαιτούσε περισσότερη έρευνα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα (Fernando et al, 2015).

 

Οφέλη στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης

Ογδόντα υγιείς εθελοντές, τυχαιοποιημένοι σε δύο ομάδες, έλαβαν μια τυποποιημένη δίαιτα μαζί με είτε 100 g φρέσκιας καρύδας είτε ισοδύναμη ποσότητα αραχίδων και αραχιδέλαιου για μια περίοδο 90 ημερών. Εκτιμήσεις όπως ανθρωπομετρικές μετρήσεις, αρτηριακή πίεση, επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης πραγματοποιήθηκαν πριν και μετά την περίοδο των συμπληρωμάτων.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν σημαντική μείωση του σακχάρου στο αίμα νηστείας (FBS) και στις δύο ομάδες. Ωστόσο, σημαντική μείωση του σωματικού βάρους παρατηρήθηκε στην ομάδα της καρύδας, ενώ σημαντική αύξηση της διαστολικής πίεσης στην ομάδα των αραχίδων (Vijayakumar et al, 2018).

 

Κίνδυνοι

Οι παρενέργειες εδώ οφείλονται στην υπερβολική κατανάλωση της καρύδας. Μια και έχει αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο προφανώς συνίσταται μετριοπαθής κατανάλωση. Επίσης, προσοχή να δίνεται στα επεξεργασμένα προϊόντα καρύδας που πιθανόν να έχουν μεγαλύτερη ποσότητα σε ζάχαρη.

 

Επίλογος

Η καρύδα αποτελεί ένα τροπικό φρούτο που καταναλώνεται σε συγκεκριμένες χώρες και γι’ δεν αποτελεί το κύριο φρούτο του δυτικού κόσμου. Γι’ αυτό ίσως και οι μελέτες γύρω από την καρύδα είναι περιορισμένες. Αποτελεί το βασικό ενδιαίτημα για χώρες όπως η Ινδία, εκείνες της Καραϊβικής, η Σρι Λάνκα, τα νησιά Κομόρες, η Ινδονησία και η Βραζιλία. Στη χώρα μας αλλά και σε αρκετές του δυτικού κόσμου, τόσο η ανάγκη για νέα προϊόντα όσο και οι χρήσεις της καρύδας (λάδι, γάλα, νερό, flakes, αλεύρι, σοκολάτα, ζάχαρη κτλ) έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον και μας οδηγούν στο να γνωρίζουμε την θρεπτική της αξία. Πρόκειται για ένα φρούτο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που η σάρκα του μπορεί να καταναλωθεί ωμή και να μας προσφέρει ένα γευστικό ταξίδι υψηλής θρεπτικής αξίας σε φυτικές ίνες αλλά και μέταλλα και βιταμίνες.

 

 

 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Fernando, W., Martins, I., Goozee, K., Brennan, C., Jayasena, V. & Martins, R. (2015). The role of dietary coconut for the prevention and treatment of Alzheimer’s disease: potential mechanisms of action. British Journal of Nutrition, 114, pp. 1-14.

Khaw, K., Sharp, S., Finikarides, L., Afzal, I., Lenjes, M., Luben, R. & Forouhi, N. (2018). Randomised trial of coconut oil, olive oil or butter on blood lipids and other cardiovascular risk factors in healthy men and women. BMJ Open, 8(3), doi: 10.1136/bmjopen-2017-020167

Vijayakumar, V., Shankar, N., Mavathur, R., Mooventhan, A. Anju, S. & Manjunath, N. (2018).   Diet enriched with fresh coconut decreases blood glucose levels and body weight in normal adults. Journal of complementary & integrative medicine. doi: 10.1515/jcim-2017-0097

 

 

 

Λεοντίου Κωνσταντίνος

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *