Κακάο: Ένας “παρεξηγημένος” διατροφικός θησαυρός
Μπορεί μια τόσο «γλυκιά» ουσία όπως είναι το κακάο, που προσφέρει μόνο θετικές σκέψεις να έχει παράλληλα και αυξημένη θρεπτική αξία; Ή τελικά τις πολλές βιταμίνες, μέταλλα, φυτοχημικά συστατικά & ιχνοστοιχεία συναντούμε αποκλειστικά σε όχι και τόσο ελκυστικά (γευστικά) τρόφιμα όπως είναι το κουνουπίδι και το μπρόκολο;
Το κακάο αποτελεί τον καρπό του κακαόδεντρου (Theobroma cacao) από τον οποίο γίνεται η αγαπημένη σε όλους σοκολάτα. Η κατανάλωση κακάου ξεκίνησε στην Αμερική και στα μέσα του 16ου αιώνα εξαπλώθηκε γρήγορα στην Ευρώπη. Συχνά αναφερόμαστε στην σκόνη κακάο, η οποία ουσιαστικά προκύπτει με την άλεση των σπόρων κακάο και την αφαίρεση του βούτυρου κακάο από τα σκούρα καφέ κομμάτια. Ως προς τη θερμιδική του αξία σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), 1 κουταλάκι του γλυκού (ήτοι 5γρ) αποδίδει 12 Kcal. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι το κακάο «κρύβει» μέσα του στα 100γρ προϊόντος 19,6% πρωτεΐνη (το αβγό περιέχει 13%!), 43,9% λίπος και 34,5% υδατάνθρακες (1,75γρ σε σάκχαρα). Περιέχει 17,0γρ φυτικών ινών στα 100γρ προϊόντος (όταν για παράδειγμα το μπρόκολο σε αντίστοιχη ποσότητα δεν περιέχει πάνω από 2,6γρ!). Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των μικροθρεπτικών συστατικών του κακάο. Έχουμε και λέμε:
1). Μαγνήσιο: Το 1 κουταλάκι του γλυκού περιέχει 27mgr μαγνησίου. Με άλλα λόγια, το 7% των ημερησίων αναγκών μας σε μαγνήσιο καλύπτονται από την κατανάλωση 5γρ κακάο.
2). Ψευδάργυρος: Αντίστοιχα, 1 κουταλάκι του γλυκού περιέχει 0,37mgr ψευδαργύρου, ποσό που καλύπτει το 1,8% των ημερησίων μας αναγκών.
3). Σίδηρος: Το 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο περιέχει 0,75mgr σιδήρου, ήτοι το 4% των ημερησίων αναγκών μας.
4). Ασβέστιο: Το 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο περιέχει 7mgr σιδήρου, ήτοι το 0,7% των ημερησίων αναγκών μας.
Ως προς τις βιταμίνες, το κακάο περιέχει σημαντικές ποσότητες νιασίνης (0,118mgr/5gr προϊόντος), φυλλικού οξέος (2μgr/5gr προϊόντος), ριβοφλαβίνης (0,013mgr/5gr προϊόντος) και βιταμίνης Κ (0,1μgr/5gr προϊόντος).
Η θρεπτική του αξία αλλά και η συχνότητα κατανάλωσης του κακάο σε παγκόσμιο επίπεδο διαχρονικά, είτε με τη μορφή σκόνης είτε με τη μορφή της σοκολάτας-σε υγρή και στερεή μορφή-, αποτελεί ένα σημείο το οποίο οδηγεί την επιστημονική κοινότητα να ασχοληθει σε ερευνητικό επίπεδο. Μια από τις ουσίες του κακάο που μελετήθηκε είναι η θεοβρωμίνη.
Πέρα λοιπόν από το να θεωρείται μια ευχάριστη συνήθεια λόγω της πλούσιας γλυκιάς γεύσης της, η σοκολάτα θεωρήθηκε καλή θρεπτική ουσία και έστω και φάρμακο. Παραδοσιακά, τα οφέλη για την υγεία από το κακάο έχουν σχέση με την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά των σπόρων cacao Theobroma. Ωστόσο, η άμεση ψυχοδραστική επίδραση που οφείλεται στις μεθυλξανθίνες στο κακάο είναι αξιοσημείωτη. Η θεοβρωμίνη και η καφεΐνη, σε αναλογίες που βρίσκονται στο κακάο, είναι υπεύθυνες για την προτίμηση του φαγητού / ποτού. Αυτές οι ενώσεις επηρεάζουν με θετικό τρόπο τις διαθέσεις μας και την κατάσταση εγρήγορσης. Η θεοβρωμίνη, η οποία βρίσκεται σε υψηλότερες ποσότητες από την καφεΐνη, φαίνεται να βρίσκεται πίσω από διάφορα αποτελέσματα που αποδίδονται στην πρόσληψη κακάου. Οι κύριοι μηχανισμοί δράσης είναι η αναστολή των φωσφοδιεστερασών και ο αποκλεισμός των υποδοχέων αδενοσίνης. Αναπτύσσονται περαιτέρω μηχανισμοί για να κατανοηθούν καλύτερα τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση θεοβρωμίνης. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλα θηλαστικά -για τα οποία συμπεριλαμβάνονται, η θεοβρωμίνη είναι ασφαλής για τον άνθρωπο και έχει λιγότερα ανεπιθύμητα αποτελέσματα από την καφεΐνη. Ως εκ τούτου, η θεοβρωμίνη αξίζει την προσοχή ως ένα από τα πιο ελκυστικά μόρια στο κακάο. Συνοψίζοντας, πρόσφατες μελέτες έχουν επισημάνει την δυναμική της θεοβρωμίνης, η οποία μπορεί να δρα ως αντικαρκινικό, αντιφλεγμονώδες ή καρδιαγγειακό προστατευτικό μόριο χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που περιγράφονται για την καφεΐνη (Martinez-Pinilla, Oñatibia-Astibia & Franco, 2015).
Όπως είδαμε παραπάνω, η περιεκτικότητα του κακάο σε λίπος είναι ιδιαίτερα υψηλή μια και αγγίζει το 50% και αποτελεί έναν από τους βασικούς «ενοχοποιητικούς» λόγους για κάποιον που παίρνει βάρος από την κατανάλωση κακάο και σοκολάτας. Μάλιστα, η πλειοψηφία του λίπους του κακάο είναι από κορεσμένα λιπαρά (23%) από το οποίο το 13% είναι στετατικό και το υπόλοιπο 12% είναι παλμιτικό οξύ. Ωστόσο, ένα υψηλό ποσοστό (35%) είναι ολεϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό οξύ που βρίσκεται κυρίως στο ελαιόλαδο και είναι γνωστό για τις θετικές επιδράσεις που ασκεί στο καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, το βασικό λιπίδιο της σοκολάτας (στεατικό οξύ) απορροφάται μόνο μερικώς από το σώμα όπου και μετατρέπεται σε ολεϊκό οξύ από το ήπαρ. Όμως, το ενδιαφέρον για το κακάο εστιάζεται σε μια ομάδα φυτοχημικών συστατικών που λέγονται πολυφαινόλες. Η περιεκτικότητα πολυφαινολών της μαύρης σοκολάτας (που περιέχει 70% κακάο) είναι δυο φορές μεγαλύτερη από ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και περίπου το ίδιο με μια κούπα πράσινο τσάι! Μάλιστα, οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο κακάο είναι οι ίδιες με εκείνες που συναντούμε στο πράσινο τσάι και ονομάζονται προανθοκυανιδίνες (Beliveau & Gingras 2010).
Προχωρώντας περισσότερο σε αυτό το κομμάτι, τα ευεργετικά οφέλη του κακάο στο καρδιαγγειακό σύστημα πιθανόν να σχετίζονται με την αντιοξειδωτική του δράση. Η λήψη μέτριων ποσοτήτων κακάο προκαλεί διέγερση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του αίματος μειώνοντας έτσι την οξείδωση των πρωτεϊνών που ευθύνονται για την ανάπτυξη των αθηρωματικών πλακών.
Η ομοιότητα των φυτοχημικών που περιέχει το κακάο με εκείνα άλλων τροφών οι οποίες θεωρούνται ότι παίζουν κάποιο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου μας επιτρέπει να εικάσουμε ότι το κακάο επίσης μπορεί να παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι οι προανθοκυανιδίνες που υπάρχουν στην κακαόμαζα έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου ιδιαίτερα αυτού των πνευμόνων. Σαφώς και απαιτούνται περισσότερες μελέτες ως προς την αντικαρκινική δράση του κακάο (Beliveau & Gingras 2010).
Νεότερες έρευνες εστίασαν στην συσχέτιση κατανάλωσης κακάο και γνωστικού επιπέδου. Εδώ μελετήθηκαν οι φλαβονόλες του κακάο (που επίσης απαντώνται σε τσάι, σταφύλια, κόκκινο κρασί και μήλα) και έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Μπορούν να δράσουν στη δομή του εγκεφάλου και να λειτουργήσουν άμεσα προστατεύοντας τους νευρώνες από τον τραυματισμό, βελτιώνοντας τον μεταβολισμό και την αλληλεπίδρασή τους με τη μοριακή δομή που είναι υπεύθυνη για τους ερευνητές της μνήμης. Έμμεσα, οι φλαβανόλες μπορούν να βοηθήσουν βελτιώνοντας τη ροή αίματος στον εγκέφαλο.
Σε αυτή τη μελέτη, 90 ηλικιωμένοι συμμετέχοντες με ήπια γνωστική δυσλειτουργία τυχαιοποιήθηκαν να πίνουν καθημερινά είτε 990 χιλιοστογραμμάρια (υψηλό), 520 mg (ενδιάμεσο) ή 45 mg (χαμηλό) ποτό κακάου φλαβανολικής ουσίας γάλακτος για οκτώ εβδομάδες. Η δίαιτα περιοριζόταν για την εξάλειψη άλλων πηγών φλαβονολών από τρόφιμα και ποτά εκτός από το ποτό κακάου με βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η γνωστική λειτουργία εξετάστηκε από νευρο-ψυχολογικές εξετάσεις εκτελεστικής λειτουργίας, μνήμης εργασίας, βραχυπρόθεσμης μνήμης, μακροχρόνιας επεισοδιακής μνήμης, ταχύτητας επεξεργασίας και παγκόσμιας γνώσης.
Οι ερευνητές βρήκαν:
- Οι βαθμολογίες βελτιώθηκαν σημαντικά στην ικανότητα να συσχετίζονται τα οπτικά ερεθίσματα με τις αποκρίσεις των κινητήρων, τη μνήμη εργασίας, την εναλλαγή καθηκόντων και τη λεκτική μνήμη για όσους πίνουν τα υψηλά και ενδιάμεσα ποτά φλαβανολών.
- Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν καθημερινά υψηλότερα επίπεδα ποτών φλαβανολών είχαν σημαντικά υψηλότερες συνολικές γνωστικές βαθμολογίες από ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κατώτερα επίπεδα.
- Η αντίσταση στην ινσουλίνη, η αρτηριακή πίεση και το οξειδωτικό στρες μειώθηκαν επίσης σε εκείνους που κατανάλωναν υψηλά και ενδιάμεσα επίπεδα φλαβανόλης καθημερινά. Οι αλλαγές στην αντίσταση στην ινσουλίνη εξηγούν περίπου το 40% των σύνθετων βαθμολογιών για βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία.
«Η κατανάλωση φλαβονολών κακάου, ως μέρος μιας θερμιδικής και διατροφικά ισορροπημένης διατροφής, θα μπορούσε να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία. Η θετική επίδραση στη γνωστική λειτουργία μπορεί να επηρεαστεί κυρίως από τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτά τα οφέλη στη γνώση είναι άμεση συνέπεια των φλαβανόλων του κακάου ή δευτερεύον αποτέλεσμα γενικών βελτιώσεων στην καρδιαγγειακή λειτουργία», τόνισε ο εκ των ερευνητών, Giovambattista Desideri (Grassi et al, 2012).
Την ικανότητα συστατικών του κακάο στη βελτίωση της γνωστικής ικανότητας έρχεται να επιβεβαιώσει μια πιο πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition. Ιταλοί ερευνητές εξέτασαν τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για τις επιδράσεις της οξείας και χρόνιας χορήγησης φλαβανολών κακάου σε διαφορετικούς γνωστικούς τομείς. Παρόλο που οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που διερευνούν την οξεία επίδραση των φλαβανολών κακάου είναι αραιές, οι περισσότερες από αυτές δείχνουν ευεργετική επίδραση στις γνωστικές επιδόσεις. Οι συμμετέχοντες έδειξαν, μεταξύ άλλων, βελτιώσεις στην απόδοση μνήμης εργασίας και βελτιωμένη επεξεργασία οπτικής πληροφορίας μετά την εμφάνιση φλαβονολών κακάου. Και για τις γυναίκες, η κατανάλωση κακάου μετά από μια νύχτα πλήρους στέρησης ύπνου αντιστάθμισε πραγματικά την γνωστική εξασθένηση (δηλαδή, λιγότερη ακρίβεια στην εκτέλεση των καθηκόντων) που επιφέρει μια τέτοια νύχτα. Υποσχόμενα αποτελέσματα για άτομα που πάσχουν από χρόνια στέρηση ύπνου ή αλλαγές εργασίας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιδράσεις εξαρτώνται από το μήκος και το διανοητικό φορτίο των χρησιμοποιούμενων γνωστικών εξετάσεων για τη μέτρηση της επίδρασης της οξείας κατανάλωσης κακάου. Στους νεαρούς και υγιείς ενήλικες, για παράδειγμα, απαιτήθηκε μια πολύ απαιτητική γνωστική δοκιμασία για να αποκαλυφθούν οι λεπτές άμεσες συμπεριφορικές επιδράσεις που έχουν οι φλαβανόλες κακάου στην ομάδα αυτή.
Οι επιδράσεις της σχετικά μακροχρόνιας κατάποσης φλαβανολών κακάου (που κυμαίνονται από 5 ημέρες έως 3 μήνες) έχουν γενικά διερευνηθεί σε ηλικιωμένα άτομα. Αποδεικνύεται ότι για αυτούς οι γνωστικές επιδόσεις βελτιώθηκαν με μια καθημερινή πρόσληψη φλαβονολών κακάου. Παράγοντες όπως η προσοχή, η ταχύτητα επεξεργασίας, η μνήμη εργασίας και η λεκτική ευχέρεια επηρεάστηκαν σημαντικά. Αυτές οι επιδράσεις ήταν εντούτοις πιο έντονες στους ηλικιωμένους ενήλικες με αρχική πτώση της μνήμης ή άλλες ήπιες γνωστικές διαταραχές.
Και αυτό ήταν ακριβώς το πιο απροσδόκητο και πολλά υποσχόμενο αποτέλεσμα σύμφωνα με τους συγγραφείς Valentina Socci και Michele Ferrara από το Πανεπιστήμιο της L’Aquila στην Ιταλία. “Αυτό το αποτέλεσμα υποδεικνύει το δυναμικό των φλαβανολών του κακάου για την προστασία της γνώσης σε ευάλωτους πληθυσμούς με την πάροδο του χρόνου, βελτιώνοντας τις γνωστικές επιδόσεις. Αν κοιτάξετε τον υποκείμενο μηχανισμό, οι φλαβανόλες του κακάου έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία και μπορούν να αυξήσουν τον όγκο του εγκεφαλικού αίματος στην οδοντωτή έλικα ο ιππόκαμπος. Η δομή αυτή επηρεάζεται ιδιαίτερα από τη γήρανση και ως εκ τούτου τη δυνητική πηγή της συρρίκνωσης της μνήμης λόγω ηλικίας στους ανθρώπους. Η τακτική πρόσληψη κακάου και σοκολάτας θα μπορούσε πράγματι να παράσχει ευεργετικά αποτελέσματα στη γνωστική λειτουργία με την πάροδο του χρόνου.Υπάρχουν, ωστόσο, δυνητικές παρενέργειες της κατανάλωσης κακάου και σοκολάτας.Αυτές γενικά συνδέονται με την θερμιδική αξία της σοκολάτας, μερικές εγγενείς χημικές ενώσεις του κακάου όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, και μια ποικιλία προσθέτων που προσθέτουμε στη σοκολάτα, όπως η ζάχαρη ή το γάλα“.
Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι οι πρώτοι που εφαρμόζουν τα αποτελέσματά τους: «Η μαύρη σοκολάτα είναι μια πλούσια πηγή φλαβανολών. Έτσι τρώμε πάντα μια μαύρη σοκολάτα κάθε μέρα» (Socci et al, 2017).
Μια άλλη ουσία που περιέχει το κακάο και φέρει θετικές επιδράσεις για την υγεία μας, είναι η ρεσβερατρόλη.
Οι περισσότεροι άνθρωποι συχνά συνδέουν ρεσβερατρόλη με κόκκινο κρασί, δεν γνωρίζουν ότι οι ωμοί κόκκοι κακάο περιέχουν επίσης μια τεράστια ποσότητα αυτής της θαυμάσιας θρεπτικής ουσίας που βοηθά στην ανάπτυξη μιας υγιούς καρδιάς και επίσης βοηθάει να μειωθεί το σωματικό βάρος. Η ρεσβερατρόλη βοηθά όχι μόνο το σώμα από καρδιαγγειακές λοιμώξεις, αλλά βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα του σώματος και προωθούν τη μακροζωία.
Πιστεύεται ότι η ρεσβερατρόλη είναι παρούσα σε μια αξιοσημείωτη ποσότητα σε κακάο. Οι διατροφολόγοι προειδοποιούν επίσης ότι πρέπει να καταναλώνετε περισσότερο μαύρες σοκολάτες που περιέχουν λιγότερη ζάχαρη και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως η ρεσβερατρόλη. Η σοκολάτα γάλακτος για παράδειγμα περιέχει γάλα το οποίο είναι ικανό να ακυρώσει το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα της σοκολάτας. Το γάλα είναι ικανό να δεσμεύει αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη, καθιστώντας αδύνατο το σώμα να τα απορροφήσει. Πιστεύεται επίσης ότι οι σοκολάτες που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης θα πρέπει να αποφεύγονται επειδή μπορεί να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.
Το κακάο, η μαύρη σοκολάτα και οι σκόνες κακάου είναι οι κυριότερες μορφές κακάου με την υψηλότερη συγκέντρωση ρεσβερατρόλης. Τα ημι-γλυκά τσιπς, οι σοκολατάκια γάλακτος και το σιρόπι σοκολάτας πιστεύεται ότι περιέχουν τη μικρότερη ποσότητα ρεσβερατρόλης στα προϊόντα κακάου. Η μαύρη σοκολάτα, η σκόνη κακάο και η σοκολάτα ψησίματος πιστεύεται ότι περιέχουν περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη από 14 μικρογραμμάρια έως 18,5 μικρογραμμάρια ανά μερίδα, είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τα 832 μικρογραμμάρια της ίδιας ρεσβερατρόλης που περιέχονται σε ένα μόνο ποτήρι κρασί. Η ποσότητα ρεσβερατρόλης στο κακάο είναι τόσο μικρή που η υπερβολική επεξεργασία θερμότητας του κακάο μπορεί να καταστρέψει τα αντιοξειδωτικά της αποτελέσματα.
Ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να έχετε όλη την περιεκτικότητα σε κακάο στην ρεσβερατρόλη είναι να καταναλώσετε το ίδιο το κακάο, αν θέλετε να το έχετε στη μορφή σοκολάτας. Θα χρειαστεί να καταναλώσετε περίπου 6,7 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας σε 3 μερίδες την εβδομάδα.
Ο αυξημένος μεταβολισμός της γλυκόζης είναι ένα από τα οφέλη της ρεσβερατρόλης. Βοηθά το σώμα σας να μεταβολίζει γρήγορα τη γλυκόζη έτσι ώστε να μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε ενέργεια αντί να αποθηκεύεται στο ήπαρ και σε άλλα ζωτικά όργανα όπως λίπη. Η ρεσβερατρόλη έχει βρεθεί ότι είναι χρήσιμη στη διαχείριση του διαβήτη και η υψηλή αρτηριακή πίεση και η έρευνα είναι ακόμα σε εξέλιξη για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά της στη βοήθεια κατά ορισμένων άλλων απειλητικών για τη ζωή ασθενειών (Xbrain, 2018).
Τέλος, η θεοφυλλίνη, βασικό συστατικό του κακάο βοηθάει τους πνεύμονες να διασταλούν, οι αεραγωγοί να χαλαρώνουν κι έτσι να μειώνουν τελικά την φλεγμονή. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι το εκχύλισμα κακάου μπορεί να μειώσει τόσο τη συστολή των αεραγωγών όσο και το πάχος των ιστών. Ωστόσο, αυτά τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί κλινικά στον άνθρωπο και δεν είναι σαφές εάν το κακάο είναι ασφαλές για χρήση με άλλα αντι-ασθματικά φάρμακα. Ως εκ τούτου, παρόλο που αυτό είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο ανάπτυξης, είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς το κακάο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του άσθματος (Oñatibia-Astibia, Pinilla-Martinez & Franco, 2016).
Ο Waterhouse και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι η σοκολάτα περιέχει ουσίες που μπορεί να είναι ευεργετικές για τις αρτηρίες, προφανώς λόγω της αφθονίας της πολυφαινόλης φλαβονοειδούς. Διαπίστωσαν ότι 41 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος περιέχουν σχεδόν τόσο φαινόλη όσο και 140 κ.εκ. κόκκινου κρασιού. Είναι γνωστό ότι το κακάο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες όπως η επικιτεχίνη και ότι ένα έγχρωμο συστατικό του κακάου (κόκκινο κακάο) είναι η πολυφαινόλη, η οποία απαντάται και στον ερυθρό οίνο. Έχουμε αναφέρει ότι η φαινόλη στο κόκκινο κρασί αναστέλλει την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDLs) και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, η οποία πιστεύεται ότι προκαλείται από οξειδωμένη LDL. Ανακαλύφθηκε επίσης ότι το κακάο αναστέλλει την οξείδωση της LDL in vitro (Kondo et al, 1996).
Επίλογος
Ανακεφαλαιώνοντας, το κακάο αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια για όλους. Καταναλώνεται είτε ως ρόφημα, είτε αποτελεί συστατικό γλυκών και δη της σοκολάτας. Οι θετικές του επιδράσεις στην υγεία είναι σε πολλά επίπεδα: Καρδιαγγειακό σύστημα, Κυκλοφορικό σύστημα, Γνωστικό επίπεδο, Άσθμα, Καρκίνος, Σακχαρώδης Διαβήτης, Μακροζωΐα και Ανοσοποιητικό σύστημα. Με μια προσεκτική και λογική χρήση, μια και περιέχει αρκετές θερμίδες και λιπαρά, το κακάο μπορεί να βρίσκεται ακόμα και στο καθημερινό διαιτολόγιό μας επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι τα περισσότερα που αφορούν τη διατροφή ενός υγιούς ανθρώπου δεν έχουν να κάνουν με το είδος της τροφής καθαυτό, αλλά περισσότερο με την ποσότητα και τους τρόπους χρήσης.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Beliveau, R. & Gingras, D. (2010). “Τροφές που πολεμούν τον καρκίνο” (μετάφραση από τα γαλλικά: Χαλιώρη Ελ), Αθήνα: Μοντέρνοι Καιροί.
Grassi, D., Desideri, G., Necozione, S., Ruggieri, F., Blumberg, J. B., Stornello, M. & Ferri, C. (2012). Protective Effects of Flavanol-Rich Dark Chocolate on Endothelial Function and Wave Reflection During Acute Hyperglycemia. Hypertension, 60, 827-832. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.112.193995
Kondo, K., Hirano, R., Matsumoto, A., Igarashr, O. & Ltahura, H. (1996). Inhibition of LDL oxidation by cocoa. The Lancet, 348(9040), 1514, doi:10.1016/S0140Kon-6736(05)65927-2
Martinez-Pinilla, E., Oñatibia-Astibia, A. & Franco R. (2015). The revelance of theobromine for the beneficial effects of cocoa consumption. Frontiers in Pharmacology, 30(6), doi: 10.3389/fphar.2015.00030
Oñatibia-Astibia, A., Pinilla-Martinez, E. & Franco, R. (2016). The potential of methylxanthine-based therapies in pediatric respiratory tract diseases. Respiratory Medicine, 112, 1-9. doi: 10.1016/j.rmed.2016.01.022
Socci, V., Tempesta, D., Desideri, G., De Gennaro, L. & Ferrara, M. (2017). Enhancing Human Cognition with Cocoa Flavonoids. Frontiers in Nutrition, 4. doi: 10.3389/fnut.2017.00019
Xbrain. (2018). “Cocoa and Resveratrol”. [online]. [ημερομηνία πρόσβασης 30 Αυγούστου]. Διαθέσιμο στο: https://www.xbrain.co.uk/cocoa-and-resveratrol
Κωνσταντίνος Λεοντίου
Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc