Θρεπτική Αξία Τροφίμων

Η διατροφική αξία της γαλοπούλας

Η γαλοπούλα είναι ένα πουλερικό ιδιαίτερα δημοφιλές και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Πιστεύετε ότι ανακαλύφθηκε από Ισπανούς κατά το μεσαίωνα και την περίοδο των ανακαλύψεων στο Μεξικό κι αρχικά ονομάστηκε «ινδικό κοτόπουλο».

Γαλοπούλα: Το δημοφιλέστερο χριστουγεννιάτικο πιάτο παγκοσμίως

Με τον ερχομό της στην Ευρώπη εκτράφηκε από Ιησουΐτες σε όλη τη Γαλλία και μετά εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες της ηπείρου μας αντικαθιστώντας παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα πιάτα όπως της χήνας στη Μεγάλη Βρετανία ενώ πλέον αποτελεί το δημοφιλέστερο σε παγκόσμιο επίπεδο χριστουγεννιάτικο πιάτο. Αρκετά δημοφιλής είναι τόσο η παρουσία της στο γεύμα της Ημέρας των Ευχαριστιών όσο και η ετήσια ανταλλαγή γαλοπούλας στον Λευκό Οίκο, όταν οι Αμερικανοί αποτελούν τους μεγαλύτερους καταναλωτές γαλοπούλας μια και τρώνε πάνω από 2 εκατομμύρια τόνους ετησίως!

 

Διατροφικά το κρέας της γαλοπούλας είναι χαμηλό σε θερμίδες και λιπαρά ενώ έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης. Αυτοί οι τρεις λόγοι είναι που την κάνουν ιδιαίτερη συχνή στα περισσότερα διαιτολόγια πέραν του τραπεζιού των Χριστουγέννων. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και ψευδάργυρου. Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το κρέας της σε νιασίνη, λευκίνη, ισολευκίνη, λυσίνη, ασπαρτικό οξύ, γλουταμινικό οξύ και αργινίνη. Για την ακρίβεια, 100 γρ. στήθους αποδίδουν 120 θερμίδες, 26 γραμμάρια πρωτεΐνης και περίπου 60 mgr χοληστερόλης. Αντιθέτως, 85γρ κόκκινου μέρους της γαλοπούλας αποδίδει 147 θερμίδες και 24 γρ πρωτεΐνης.

 

Η σύστασή της σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας έχουν ως συνέπεια να χρησιμοποιείται και σε πολλές διατροφές για μυϊκή ενδυνάμωση. Συγκεκριμένα η λευκίνη είναι το πιο συχνά εμφανιζόμενο απαραίτητο αμινοξύ και είναι αναγκαίο για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών και στους ενήλικες βοηθά στη διατήρηση του ισοζυγίου του αζώτου. Είναι ισομερής με την ισολευκίνη. Η λυσίνη είναι επίσης απαραίτητο αμινοξύ, το ασπαρτικό ή ασπαραγινικό οξύ είναι μη απαραίτητο και χρησιμοποιείται ως νευροδιαβιβαστής. Η αργινίνη για τα παιδιά αποτελεί απαραίτητο αμινοξύ, για τους ενήλικες όχι. Το γλουταμινικό οξύ είναι μη απαραίτητο αμινοξύ, και χρησιμοποιείται από τον εγκέφαλο ως νευροδιαβιβαστής. Επίσης, αποτελεί υπόστρωμα της πρωτεϊνοσύνθεσης, πρόδρομος της γλουταμίνης και βοηθά στην μεταφορά του αζώτου.

 

Πιθανόν να έχετε ακούσει για το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο ευθύνεται για την υπνηλία που ακολουθεί ενός γεύματος που έχει καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα γαλοπούλας. Στην πραγματικότητα, η χαλάρωση και η υπνηλία που προκαλούνται οφείλονται στην τεράστια κατανάλωση του κρέατος αυτού, κάτι που θα συμβεί κι όταν καταναλωθεί μια υπερβολική ποσότητα πχ από χοιρινό. Η τρυπτοφάνη βεβαίως, αποτελεί εκείνο το αμινοξύ που αποτελεί πρόδρομο ουσία στον σχηματισμό της σεροτονίνης, νευροδιαβιβαστή υπεύθυνο για την καλή μας διάθεση και την καταπολέμηση του άγχους και του στρες.

 

Το κρέας της γαλοπούλας επίσης περιέχει βιταμίνη Β6 και Β12, χολίνη, σελήνιο και ψευδάργυρο. Το κόκκινό της κρέας προσφέρει περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά όπως είδαμε παραπάνω, περισσότερο λίπος και θερμίδες.

 

Αποτελεί λοιπόν η γαλοπούλα εκτός από την κλασσική φιγούρα των Χριστουγέννων και μια άριστη διατροφικά επιλογή. Υπάρχουν πολλές μορφές που καταναλώνουμε στην καθημερινότητα (όπως το ζαμπόν γαλοπούλας) και μπορούμε να αντικαταστήσουμε εύκολα το κόκκινο κρέας με αυτή εκτός από κοτόπουλο και ψάρι. Σε σύγκριση με το κοτόπουλο, η γαλοπούλα έχει περισσότερο νάτριο, λιγότερες θερμίδες, λιγότερη πρωτεΐνη, λιγότερη χοληστερόλη και περισσότερο κάλιο ανά ίση ποσότητα προϊόντος. Προσοχή βεβαίως πρέπει να δοθεί αυτές τις μέρες μια και λόγω της τεράστιας ζήτησης για γαλοπούλα υπάρχει πιθανότητα χρήσης αντιβιοτικών κι ορμονών κατά την εκτροφή κι ανάπτυξή τους.

 

 

Στη συνέχεια παραθέτουμε μια κλασσική συνταγή γαλοπούλας.

 

 

 

 

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ*    Μερίδες….12-14

 ΥΛΙΚΑ: Μια γαλοπούλα 3 κιλών, 2 κιλά πατάτες, αλάτι, πιπέρι, κάστανα, 1 φακελάκι κουκουνάρια, 300 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς, ελαιόλαδο

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε τη γαλοπούλα και μετά την στραγγίζουμε. Της ρίχνουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε τα κάστανα και μετά τα ξεφλουδίζουμε. Τον κιμά τον κάνουμε όπως ακριβώς και στα μακαρόνια. Οπότε ετοιμάζουμε 300 γρ. κοκκινιστό κιμά και τον σβήνουμε με ξηρό λευκό κρασί κατά προτίμηση. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τον κιμά τα ξεφλουδισμένα κάστανα και ένα φακελάκι μικρό κουκουνάρια. Τα βράζουμε όλα μαζί και γεμίζουμε τη γαλοπούλα. Τη ράβουμε καλά με σπάγκο που δεν καίγεται, την αλείβουμε με λάδι και τη βάζουμε να ψήνεται. Παράλληλα κόβουμε τα 2 κιλά πατάτας έτσι ώστε να είναι στενόμακρες και χοντρές και τις βάζουμε μαζί με την γαλοπούλα. Το ψήσιμο θα διαρκέσει γύρω στις 3 ώρες σε φούρνο στους 180 ºC.

 

 

 

 


Κωνσταντίνος Λεοντίου

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «LIFT Press»

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *