Θρεπτική Αξία Τροφίμων

Η αξία της φράουλας

Οι φράουλες εδώ και χρόνια έχουν συνδεθεί με τον ερχομό της άνοιξης, την αναγέννηση και το πάθος. Από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκαν και για ιατρικούς λόγους κατά τους οποίους οι κυνηγοί της εποχής έτρωγαν τους καρπούς για να αυξήσουν τις διανοητικές τους επιδόσεις ενώ άλλοι για τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Ένα φρούτο με πλούσια θρεπτική αξία και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Σύμφωνα με τους ιστορικούς πρώτοι φέρεται να την ανακάλυψαν οι Ρωμαίοι, καλλιεργήθηκε κατά το Μεσαίωνα και έγινε ευρέως γνωστή μετά τον 18ο αιώνα. Σήμερα οι πιο παραγωγικές χώρες παγκοσμίως είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ισπανία, η Τουρκία και η Νότιος Κορέα.

 Διαιρούνται σε δυο κατηγορίες: τον καλλιεργημένο και τον άγριο καρπό. Η παραγωγή τους είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο αλλά πλέον υπάρχουν καλλιέργειες που είναι όλο τον χρόνο διαθέσιμες ενώ εδώ και λίγες εβδομάδες παρελαύνουν στα μανάβικα και τις λαϊκές αγορές.

 

Διατροφική και θερμιδική αξία

Ένα μέτριο μπολ (περίπου 140 γρ) αποδίδει λιγότερες από 50 θερμίδες (43-46 Kcal). Οι φράουλες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (πηκτίνη), ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και σελήνιο. Αλλά και σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, νιασίνη (βιταμίνη Β3) και φολικό οξύ (βιταμίνη Β9). Μάλιστα, περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι.

 

Έχει αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φαινόλες (κυρίως ανθοκυανίνες, οι οποίες περιορίζουν την δράση του ενζύμου που προκαλεί την φλεγμονή), βιταμίνης C και σεληνίου (αντιοξειδωτικά) ενώ από την παρουσία της λουτεΐνης και ζεαξανθίνης βελτιώνει την λειτουργία της όρασης. Έχει επίσης, καθαρτική, διουρητική και μαλακτική δράση συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη γενικότερη αποτοξίνωση του οργανισμού. Περιορίζει σημαντικά τη δημιουργία οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας ενώ καταπολεμά το άσθμα.

 

Είναι, καθότι γένος θηλυκού, από τα πιο ευαίσθητα φρούτα κι έτσι πρέπει να πλένεται πάρα πολύ καλά πριν καταναλωθεί (για αρκετή ώρα με άφθονο νερό για να καθαρισθεί από τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα) και η αποθήκευσή της να γίνεται σε πλαστικά δοχεία στη συντήρηση και μόνο για λίγες ημέρες να είναι δυνατή η κατανάλωσή της. Σε κάθε περίπτωση να προτιμάτε τις βιολογικές από τις συμβατικές φράουλες.

 

Η ιδιαίτερή της γεύση την κάνει να χρησιμοποιείται παντού. Γιαούρτι με φράουλες, milkshake με φράουλα, φράουλα με σαντιγί, cheesecake με φράουλα, sorbet φράουλας, τάρτα φράουλας, παγωτό φράουλα, κεφίρ με φράουλα, φράουλες με σοκολάτα, με σαμπάνια, σε αναψυτικά με aloe vera, σε μαρμελάδα, σε λικέρ κτλ. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι και οι φρουτοσαλάτες και ο κόσμος τις απολαμβάνει σκέτες ή με ζάχαρη. Εκτός από τα παραπάνω (και λόγω του χαρακτηριστικού αρώματος) χρησιμοποιείται αρκετά συχνά στα καλλυντικά μια και έχει παρατηρηθεί ότι η μάσκα με φράουλα τονώνει την επιδερμίδα, κάνοντάς την όμορφη και σφριγηλή όταν το ευχάριστό της άρωμα θεωρείται αρκετά θελκτικό.

 

Προσοχή πρέπει να δίνεται τόσο στην επιλογή τους όσο και στο πλύσιμό τους. Άτομα που είναι απαραίτητο να τις αποφεύγουν είναι αυτά με αλλεργία στο εν λόγω φρούτο, άτομα με έλκος και σπαστική κολίτιδα και άτομα με προβλήματα στη χοληδόχο κύστη.

 

Επίλογος

Συνεπώς η φράουλα αποτελεί από τα πιο νόστιμα και με τεράστια διατροφική αξία φρούτα. Καταναλώνεται ποικιλότροπα ακόμα και ως snack το απόγευμα ή ως δεκατιανό μια και δεν έχει πολλές θερμίδες (3-4 φράουλες θεωρείται μια μερίδα φρούτων). Το ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (40) σημαίνει ότι δεν απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα και άρα το κάνει κατάλληλο snack για διαβητικά άτομα ενώ προκαλεί κορεσμό γρηγορότερα από ότι άλλα φρούτα, όπως η μπανάνα και το πορτοκάλι.

 

 

 

 

Κωνσταντίνος Λεοντίου

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «LIFT Press»

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *