Διατροφή και Ασθένειες

Διατροφή και γρίπη

Η εποχή που ζούμε χαρακτηρίζετε από τα αυξημένα περιστατικά στην νέα γρίπη (Η1Ν1) αλλά και στην κοινή γρίπη. Εκτός από τα εμβόλια μπορεί η διατροφή να βοηθήσει για την μείωση και εξαφάνιση των συμπτωμάτων τόσο στην κοινή γρίπη όσο και στην νέα γρίπη; Η απάντηση είναι ναι.

Η Η1Ν1 και ο ρόλος της διατροφής

Ως προς την νέα γρίπη η καθημερινή διατροφή καλείται να ενισχύσει έτσι τον οργανισμό μας ώστε να τον κάνει ισχυρό και ανθεκτικό απέναντι στον ιό Η1Ν1. Το κρίσιμο σημείο είναι να αποτρέψουμε τον οργανισμό μας από το οξειδωτικό στρες (το οποίο επιβαρύνεται από το κάπνισμα, την ατμοσφαιρική ρύπανση, το άγχος, τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και τα μικρόβια) και να βελτιώσουμε την υγεία των πνευμόνων μας. Η σωστή διατροφή μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο των πνευμόνων και να προσδώσει αντιφλεγμονώδη δράση ενώ αντίθετα η κακή διατροφή έχει σαν αποτέλεσμα από την φλεγμονή των αεραγωγών μέχρι  αλλεργικές αντιδράσεις και να αφήνει ουσιαστικά τον οργανισμό ευάλωτο σε κάθε λοίμωξη. Χρειάζεται επίσης ο οργανισμός μας διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (ώστε να κατασκευάσει αντισώματα) και σε αντιοξειδωτικές ουσίες (που βοηθούν στην ενίσχυση των μεμβρανών του αναπνευστικού συστήματος και την αποφυγή δημιουργίας ελεύθερων ριζών που δημιουργούν την οξείδωση).

 

Ο ρόλος της διατροφής

Στην πρώτη κατηγορία επιβάλλεται διατροφή πλούσια σε κουνέλι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρια, γαλακτοκομικά μέτριας λιποπεριεκτικότητας, αυγά, όσπρια και σιτηρά σε κατάλληλο συνδυασμό (για παράδειγμα ρύζι με καλαμπόκι). Λέγοντας αντιοξειδωτικές ουσίες εννοούμε τέτοιες όπως τη βιταμίνη C(εσπεριδοειδή, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ακτινίδια, μήλα, μάνγκο, πιπεριές, πατάτα), τη βιταμίνη Α (καρότα, σπανάκι, γαλακτοκομικά, ψάρια, συκώτι, βούτυρο), το σελήνιο (δημητριακά ολικής αλέσεως, κρέας, φιστίκια Βραζιλίας, θαλασσινά) και τα Πολυακόρεστα Λιπαρά Οξέα ω-3, ω-6 και ω-9 (σπόρια φυτικών τροφών, ελαιόλαδο, μαργαρίνη και παχιά ψάρια). Σημαντική βοήθεια για το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει τόσο ο ψευδάργυρος (ο οποίος απαντάται περισσότερα σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το βοδινό κρέας, τα αυγά, τα μαλάκια και τα οστρακόδερμα), όσο και ο Σίδηρος (ο οποίος απαντάται στο κόκκινο κρέας, στο συκώτι, σε διάφορους ξηρούς καρπούς και στα όσπρια). Άλλες ουσίες με αντιοξειδωτική δράση είναι η βιταμίνη Ε (φιστίκια, ηλιόσποροι, ελαιόλαδο, αυγά, σπανάκι), η κερκετίνη (φλαβονοειδές που απαντάται σε τρόφιμα όπως μύρτιλλα, μπρόκολο, σπανάκι, μαρούλι, κρεμμύδι) και τα βήτα-καροτένια (καρότα, παπάγια, γλυκοπατάτες, κολοκύθες). Ειδικότερα η αύξηση κατανάλωσης τροφών πλουσίων σε βιταμίνη C και Ψευδάργυρο μειώνει τη διάρκεια της νόσου και ανακουφίζει από τα «υγρά μάτια».

 

Ο ρόλος της βιταμίνης C

Για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος επιβάλλεται η καθημερινή κατανάλωση 3-4 μερίδων φρούτων και 4-6 αντίστοιχα λαχανικών ώστε να ενισχύουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνη C. Οι αντίστοιχες μερίδες για τους καπνιστές είναι 1,5 φορά πάνω αφού η νικοτίνη καταστρέφει το ασκορβικό οξύ. Βοηθούν επίσης τροφές όπως το μέλι, αφεψήματα όπως το χαμομήλι και το τσάι, κατανάλωση πολλών υγρών (για την ενυδάτωση του οργανισμού και την καλύτερη απόδοση του  ανοσοποιητικού μας συστήματος), το σκόρδο (λόγω της αλικίνης) και το κρεμμύδι.

 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος ως προς τη θεραπεία της γρίπης, η χρησιμοποίηση προβιοτικών και πρεβιοτικών προϊόντων. Η επιστημονική κοινότητα έχει εστιάσει στο κατά πόσο αυτά μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσουν στην καταπολέμηση από την ιογενή λοίμωξη. Ωστόσο, εδώ είναι όπου υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα: Η διέγερση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος δεν συνεπάγεται θετικό όφελος για την υγεία για ένα συγκεκριμένο ιό. Για να είμαστε σε θέση να πούμε ότι αυτό βοηθά στην αποκατάσταση της νόσου απαιτούνται περαιτέρω καθορισμένες, ελεγχόμενες κλινικές μελέτες που να δείχνουν θεραπευτικά αποτελέσματα των προβιοτικών εναντίον μιας συγκεκριμένης λοίμωξης.

 

Κινεζικό αγιόκλημα

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Cell Research», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ναντσίνγκ της Κίνας διαπίστωσαν μετά από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια ότι το κινέζικο αγιόκλημα (Lonicera Japonica) όταν βράζεται απελευθερώνει την ουσία MIR 2911 η οποία όταν απορροφάται από το αίμα καταστέλλει την δράση του ιού (Η1Ν1, Η5Ν1 και Η7Ν9) καθώς και τον πολλαπλασιασμό του. Βέβαια, οι έρευνες αυτές δεν έχουν γίνει ακόμα σε ανθρώπους.

 

Επίλογος

Με τις παραπάνω οδηγίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επαρκώς τα συμπτώματα της γρίπης. Σε τέτοιες περιπτώσεις η θωράκιση του οργανισμού μας πρέπει να είναι το πρώτο μας μέλημα και η κατάρτιση ενός σωστού διαιτολογίου βοηθά τα μέγιστα. Από την άλλη πλευρά, άτομα που κάνουν εξαντλητικές δίαιτες ή/και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και καπνίζουν πρέπει να…αναθεωρήσουν άμεσα. Η πρόληψη, το εμβόλιο, η ξεκούραση, η σωματική υγιεινή και η διατροφή είναι το πλαίσιο δράσης που σώζει (μαζί με τη σωματική άσκηση). Είτε μιλάμε για την κοινή γρίπη είτε για τον ιό Η1Ν1 που ούτως ή αλλιώς όχι απλά ταλαιπωρεί πολύ κόσμο αλλά είναι υπεύθυνος για το θάνατο τουλάχιστον 100 Ελλήνων κάθε χρόνο.

Όσον αφορά τα παιδιά, επιπλέον αναφέρουμε ότι πρέπει να μάθουν από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους πριν καθίσουν για φαγητό ακόμα και για ένα σνακ στο σχολείο και να πλένουν πάντα τα χέρια τους μετά την χρήση τουαλέτας. Να αποφεύγουν να συνοστίζονται σε ασφυκτικά με κόσμο μέρη ενώ να πλένουν οπωσδήποτε τα χέρια τους όταν έρθουν σε επαφή με άτομο που έχει την γρίπη και να αποφεύγουν να μοιραστούν το σνακ ή το ρόφημά τους με άρρωστους συμμαθητές τους.

 

 

 

 

Κωνσταντίνος Λεοντίου

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, MSc

 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «LIFT Press»

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *